Gordan-Dental KFT

Dr. Gordán Tamás

Fog- és szajbetegségek szakorvosa
Dento-alveolaris szájsebész szakorvos

Gordán-Dental Kft.

Szájsebészeti és Fogorvosi Magánrendelő
Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 61.
Tel.: +36/30-936-2261

Gordán-Dental Kft.

Szájsebészeti és Fogorvosi Magánrendelő
Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 61.
Tel.: +36/30-936-2261

Gyakran feltett kérdések

Ezen az oldalon olyan kérdésekre igyekszem választ adni, amiket gyakran feltesznek a fogorvosnak.

Milyen lehetőségek vannak, ha a fogászatban gyakran használt fémötvözetekre allergiás vagyok?

Először allergológiai vizsgálatot kell kérni a fogászati tesztsorra. Az így kimutatott fémektől mentes ötvözetet kell keresni. Például, ha valaki nikkelre alergiás, nikkel mentes ötvözetből kell készíteni a pótlását. Ha több fémre is allergiás, akkort azt javaslom, olyan fémet kell keresni, amit a szervezet elfogad, és senkinél nem alakít ki allergiás reakciót. Ilyen fémek az arany, a titán, és a fogászatban legújabban használt anyag a cirkónium.

Cirkónium:

- Teljesen fémmentes, ezért nincs fémallaregia.
- Fémeknél erősebb, mégis fogszínű kerámia váz, mely a fényt átengedi.
- A porcelán leplezés a természetes zománcot tökéletesen utánozza.
- Csodálatosan természetes, maximális esztétikai hatású.
- Nincs szürke ínyszél.
- Erős vázának köszönhetően híd is készíthető.
- Nem keletkezik mellette ínygyulladás, ínyvisszahúzódás.

Titán:

- A legjobb allergiamentes elem.
- Ára az aranyénál jóval olcsóbb.
- Nemesfémötvözetről lévén szó, semillyen allargiás reakcót nem mutat.
- A szájban nem korrodeálódik.
- Ízsemleges.
- Szövetbarát anyag.
- Semleges a már szájban meglévő egyéb fémből készült pótlásokkal szemben.

Hogyan csökkenthető a fogfájás?

Egy erős fogfájás mindenképpen gyors fogászati beavatkozást igényel. Próbáljuk meg kitisztítani a fogat (a fájdalom helyét), ha a fogfájás enyhülne ne halogassuk a kezelést, mert pár nap múlva erősebben jelentkezhet a fájdalom, amit a fogorvos sem tud bizonyos esetekben elérzésteleníteni. Fájdalomcsillapító gyógyszereket csak mértékkel fogyasszunk.

Mi az oka az arcduzzanatnak?

Általában fogászati panaszok kísérőjelensége. Hideg zacskóstejet szorítsunk az arcunkhoz a duzzanat helyének megfelelően, és minél előbb keressük fel fogorvosunkat.

Visszaültethető-e a kitört fog?

A kitört - kiütött fogat legjobb, ha visszanyomjuk az üregbe. Ha ez nem lehetséges, akkor nyelvünk alá helyezve hozzuk a fogorvoshoz. A fogat ne mossuk meg! Ha nagyon piszkos, akkor az óvatos tisztításnál nagyon figyeljünk, hogy a gyökéri részen levő vékony hártyát nehogy megsértsük, letöröljük. Ez a vékony hártyaréteg fogja a csonttal való kapcsolatot létrehozni, és határozza meg, hogy a fog visszaépül-e a csontba, vagy kilökődik. Egyes felmérések szerint a 30 percen belül elvégzett visszaültetés sikeraránya elérheti a 90%-ot. Egy napon belül (24 óra) van értelme egy fogat megkísérelni visszaültetni.

Mit tegyek, ha leesik a koronám/hidam?

Mossuk meg a szabaddá vált fogcsonkokat fogkefével. A koronák/hidak általában minden nehézség nélkül visszahelyezhetőek eredeti helyükre, amíg a fogorvos vissza nem cementezi őket. Visszahelyezés előtt egy kevés fogkrémet is tehetünk a koronákba, ettől jobban rögzülnek. Mindenképpen forduljunk a fogorvosunkhoz, mert ilyenkor a fogszuvasodás is sokkal gyorsabban kialakulhat. Rágáskor a túloldali fogakat használjuk.

Mi a fogkő?

A fogkő végeredményben kikeményedett ételmaradék. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része. Ez a plakk a fogak között, a fogak és az íny között található nagyobb mennyiségben, mivel ezeken a területeken a nyelv, rágás és szájizmok tisztító hatása elenyésző. A lerakódott plakkban a baktériumok elkezdenek szaporodni, mivel bőven van táplálékuk. A plakk egy idő után szervül, egyre keményebbé válik mivel a nyálból különböző ásványi anyagokat "vonz" magához. A kikeményedett plakkot nevezzük fogkőnek. A pár napja a fogak közt pangó ételmaradék még nem fogkő, hiszen egy alapos fogmosással eltüntethető.

Kellemetlen a lehelletem, mit tehetek?

Ezért általában a szánkban levő különböző baktériumok felelősek, megfelelő szájhigiéniával mindez megelőzhető. Ebből a szempontból az egyébként is nehezebben elérhető és így kevésbé könnyen tisztán tartható fogközök, ínyszéli területek fontos szerepet játszanak, mivel főként itt maradnak meg azok a táplálkozás során felvett mikroszkópikus szemcsék, melyek a baktériumok táplálékául szolgálnak. Ha épp nincs lehetőségünk fogmosásra vagy az egyes fogmosások között is szeretnénk óvni fogainkat, szájhigiéniánkat, rágjunk cukormentes rágógumit vagy öblögessünk naponta többször alkoholmentes szájvízzel.

Nem lyukas a fogam, mégis nagyon érzékeny. Mi a teendő?

Sokunk számára ismerős jelenség, a meleg vagy hideg ételek, italok fogyasztásakor tapasztalt, akár az elviselhetetlenségig terjedő fogérzékenység. Ennek hátterében a visszahúzódott íny által fedetlenül hagyott szabad és érzékeny fognyakak állnak. A probléma orvoslásának legegyszerübb módja, a "sensitive" elnevezésű fogkrémek, szájöblítők rendszeres használata, megfelelő fogmosási technika alkalmazása. Ha a fájdalmak nem szűnnek meg, vagy jelentősen nem csökkennek, forduljunk fogorvoshoz, aki szakszerű megoldásokkal, például a fognyak speciális lakkal való befedésével enyhíthet problémánkon.

Gyulladt piros az ínyem, és lehúzódott a fogaimról. Mi okozza?

A fogak közötti, lehúzódott íny pirosságának hátterében számos indok húzódhat. Leggyakrabban a felrakódott fogkő okoz gyulladást aminek eltávolításával a panaszok megszüntethetők. A megvastagodást legtöbbször a fogágyat, az ínyt és az állcsontot érintő gyulladások okozzák, s ezek következménye a lehúzódott ínyszél. Ezen kívül allergiás megbetegedések is vezehetnek hasonló tünetekhez. Épp ezért az ellátás akkor hatásos, ha az a kiváltó tényezőt szünteti meg. Amennyiben csupán kozmetikai problémáról van szó, az íny vonalának 1-2 milliméterrel való megemelése jelentős javulást eredményezhet. Amikor azonban az esztétikai hátrány mögött más megbetegedés is áll, a vizsgálat és a kezelés is összetettebb, ezért ilyen jellegű problémáinkkal mindenképp tanácsos fogágybetegségekkel foglalkozó szakorvoshoz, parodontológushoz fordulnunk.

Amalgámtömésen kívül még milyen lehetőségek vannak?

Bár az ezüstszínű amalgám a mai napig az egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott tömőanyag, hátrányos esztétikai értéke miatt mind többen választják helyette a fogszínű megoldásokat. E döntés hátterében sokszor a kioldódó higany egészségkárosító hatásától való félelem áll. A fogszínű tömőanyagok az amalgámnál nem csupán megjelenésükben, de ma már tartóságukban és a tömés melletti másodlagos szuvasodás kialakulásának csökkentésében ( fluor leadás ) is jobbnak bizonyulnak.

Nagyobb tömések esetében az előzőeknél jóval tartósabbak az ún. kerámia inlay-k vagy betétek. Ezek a fogszínű megoldások a következőképp készülnek: a fogban levő üreget lenyomatanyag vagy digitális technika által lemintázzák, majd a tömést ragasztással rögzítik.

Másik lehetőség az arany-inlay, mely az egyetlen olyan tömésféleség, amely az idő múlásával csak javul. Ennek egyszerű a magyarázata: a nagy arany tartalmú tömés használatakor - azaz a rágáskor -, egyre jobban hozzáütögetjük a tömésszélt a fogszélhez, így az ahhoz tökéletesen hozzásímulva megakadályozza a másodlagosan kialakuló fogszuvasodást. Az egyetlen olyan tömés, amely teljességgel biokompatibilis, azaz anyagának semmilyen káros hatása nincs.

Már nem olyan szép fehérek a fogaim, mint régen. Van segítség?

A jó megjelenés fontos része a mosoly mögül előtűnő fehér fogsor. Nem csoda hát, hogy az utóbbi időben mind többen érdeklődnek a különböző fogfehérítő eljárások iránt, hiszen a fehér fogak nem csupán fiatalos külsőt, de ápolt és egészséges benyomást is kölcsönöznek. A fogak elszíneződésének több oka is lehet. A nem kívánt árnyalatokért leggyakrabban a felszínre rakódott lepedék, fogkő, az elfogyasztott táplálékok és folyadékok (fekete kávé, tea, vörösbor...stb.) festékanyagai, valamint a dohányzás a felelősek. A fogállomány mélyebb vagy teljes elszíneződéséért a fogak fejlődése során bekövetkező különböző hatások (pl. gyógyszerek szedése, sérülések, ütések) vagy örökölt tényezők okolhatóak. Mivel az ok sokrétű, a megoldások tárháza is igen bő. A felszíni elszíneződés esetében a lepedék, a fogkő eltávolítása jelentheti az első lépést. Amennyiben az ezt követő polírozás után sem vagyunk elégedettek az elért hatással, következhet a fogfehérítés.

Mit érdemes tudni a fogékszer felhelyezéséről?

A fogékszer felhelyezését bízzuk mindig szakemberre, hiszen ő rendelkezik a megfelelő ragasztóanyaggal és lámpával, ami biztosítja a szilárd kötést, és amivel hosszú ideig élvezhetjük a fogunk díszét.

Mielőtt fogorvosunk felhelyezné a fogékszert, ellenőrzi, hogy nincs-e fogszuvasodás, fogkő lerakódás, vagy ínygyulladás az érintett területen, ezeket a problémákat ugyanis orvosolni kell, mielőtt rögzítené az ékszert.

Okoz bármilyen fájdalmat a fogékszer felhelyezése?

A fogékszer fúrás nélkül, fájdalommentesen felragasztható a fog felszínére. Felhelyezése nem jár semmiféle kellemetlenséggel. Önnek nem kell aggódnia, csak élvezni a pozitív visszajelzéseket. Fogra nem ártalmas, bármikor problémamentesen eltávolítható.

Mire kell figyelni a fogékszer felhelyezése után?

A fogékszer rögzítése után fokozott gondot kell fordítani a szájápolásra. Ennek nem csak esztétikai okai vannak – hiszen egy lepedékes fogazaton nem mutat olyan szépen az ékszer –, hanem hogy megakadályozzuk a plakk (bakteriális filmréteg) lerakódását fogaink felszínén. Mivel a fogtömések, koronák, piercingek, fogékszerek közvetlen környezetében mindig jobban megtapadnak a baktériumok, muszáj rendszeresen ápolni a fogazatunkat, hogy nehogy fogszuvasodás induljon meg a fogunkat ékesítő dísz környezetében.


Átfogó fejlesztés a Gordan-Dental KFT-nél